Bellhübel Kapelle
Kamenná barokní kaple na čtvercovém půdorysu a s rovným závěrem, kterou dal v roce 1719 postavit varhaník kostela sv. Petra a Pavla ze Žlutic Johann Franz Mischka. Po roce 1945 kaple chátrala a v 70. letech 20. století se změnila v ruinu. Obnovena byla v roce 2016 Okrašlovacím spolkem Vladař.
© Milan Caha 08/2019
Graficke pismenko Kaple leží na modře značené turistické trase cca 2 km od centra Žlutic a 3 km od nádraží Borek u Žlutic. Automobil lze zanechat na křížení silnice a turistické trasy, od parkoviště je to ke kapli asi půl kilometru.
30.8. 2019

historie

Kamennou barokní kapli bez oken o rozměrech 2,3 x 2,3 metru s rovným závěrem a šindelovou střechou dal postavit varhaník kostela sv. Petra a Pavla ze Žlutic Johann Franz Mischka v roce 1719. Podle kopce, na kterém kaple stojí, se jí rovněž říkalo Bellhübel Kapelle. Na její údržbu zřídil její zakladatel nadaci. V interiéru byla umístěna olejomalba od žlutického malíře Johanna Müllera, znázorňující Pannu Marii Klatovskou (Pannu Marii z Re) z