Od 15. století kamenná budova. Mezi léty 1510-1514 dům zbořen. Nový dům v letech 1514-1536. Roku 1695 budova silně poškozena a následně důkladně restaurována. Na konci šedesátých let 19. stol. budova definitivně zbořena a vystavěna nová v novogotickém stylu. V budově sídlí Muzeum města Bruselu.
Královský dům na náměstí Grande Place v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Náměstí Grande Place v Bruselu je historickým jádrem tohoto města. Jeho rozměry jsou 68 x 110 metrů. Je obklopeno výstavnými historickými budovami. Je to prý nejkrásnější náměstí v Evropě. Dominantou náměstí je gotická radnice z 15. století s 96 m vysokou věží. Další významnou budovou je Dům vévodů z Brabantu, který zabírá celou východní stranu náměstí a Královský dům (Maison du Roi) na severní straně náměstí. Grande Place se nachází v centru Bruselu.

historie

Ve 13. století stála na místě dnešního Královského domu dřevěná stavba, nahrazená již počátkem 15. století kamennou budovou. Tehdy dům přešel pod správu vévodů z Brabantu a dům dostal název Hertogenhuys. Později se dostal do majetku pozdějšího císaře Karla V. spolu s dalším majetkem burgundských vévodů. Za vlády císaře Karla V. byl dům opět zbořen a dvorní architekt Antoon II. Keldermans byl určen, aby navrhl novou budovu v gotickém stylu. Po

popis

Maison du Roi (Broodhuis) je novogotická budova na náměstí Grande Place a má výhled na Bruselskou radnici, která je přes ulici. Od roku 1936 je chráněnou památkou a od roku 2000 je na seznamu světového dědictví UNESCO. Muzeum bylo otevřeno již v roce 1887 ve druhém patře budovy. Muzeum pojednává o historii města Bruselu. Sbírky mimo jiné obrazů, tapisérií, soch, stříbra, kameniny a porcelánu se zaměřují na historii Bruselu. Existuje zde také