Současný kostel sv. Anny byl vybudován v novogotickém slohu v letech 1873–1877 v místech starší, prostorově již nevyhovující kaple. Stavbu provedl stavitel Josef Schaniak z Uherského Hradiště. V r. 1908 byla postavena fara.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Obec Huštěnovice se nachází na jihovýchodní Moravě v oblasti Dolňáckého Slovácka severně od Uherského Hradiště. Dominantou obce je novogotický římskokatolický farní kostel sv. Anny, stojící přibližně ve středu protáhlé návsi. U vchodu je kamenný kříž z r. 1874. Přes obec, která má asi 1000 obyvatel, prochází silnice I/55 a železniční trať 330 z Přerova do Břeclavi. Zelená turistická značka spojuje místní železniční zastávku přes centrum s kostelem a obecním muzeem a Baťův kanál.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček, 25.8. 2019

historie

První písemná zmínka o vsi a pozdější obci Huštěnovice pochází z roku 1220, kdy olomoucký biskup Robert přiznal velehradskému klášteru desátek z huštěnovických vinic. Tehdy se ves uvádí pod názvem Wesconewiz. Od 80. let 18. století stávala na návsi pouze zděná zvonice. V roce 1828 byla v její blízkosti postavena kaple sv. Anny. Dne 26. července 1873 došlo k slavnostnímu položení základního kamene a k jeho posvěcení P. Františkem Michalským z

Luděk Vláčil - zdroj: farhustenovice-cz, památkový katalog, http://www.hustenovice.cz a další, 25.8. 2019

popis

Je to jednolodní orientovaná stavba s apsidou, nižším obdélným presbytářem, dvěma symetrickými bočními přístavky v závěru a hranolovou, 40 m vysokou věží v ose průčelí. Z rovného průčelí vystupuje těleso pravoúhlé věže na čtvercovém půdoryse. Hladká fasáda je členěna přízemní průběžnou profilací římsy, ve vrcholu pak vyloženou profilací korunní římsy. Průčelí je členěno mělkým rizalitem věže v rozsahu jedné okenní osy. V přízemí je na osu

Jiří Špaček - zdroj: památkový katalog a další, 25.8. 2019

Zlínský kraj