Notre Dame Du Sablon je jedním z nejkrásnějších kostelů v Bruselu. Ohromující Brabantská gotika. Velmi působivá architektura. Vitrážová okna s unikátním osvětlením, krásná vyřezávaná kazatelna a velké varhany. Zdobené stěny a strop a řada soch apoštolů i sochy symbolizující bývalé cechy.
Kostel Panny Marie Sablonské v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Kostel Panny Marie Sablonské (Notre Dame du Sablon) najdeme asi 700 m jihozápadně od Královského paláce nebo 750 m jižně od centrálního Bruselského nádraží a nebo 1 km jihovýchodně od Hlavního náměstí (Grand Place) na ulici Rue de la Régence.

historie

Historie kostela sahá až do počátku 13. století. Téměř o sto let později, v roce 1304, cech bratrů a sester svatého Jana vybudoval kapli na počest Matky Boží. Výstavba kostela, který nahradil kapli, začala na přelomu 15. století. Celá výstavba trvala asi sto let. Kostel byl dokončen v roce 1435. Svědčí o tom nástěnné malby v kostele. Zahájena byla i stavba kostelní věže, ale ta nebyla nikdy dokončena. Notre Dame Du Sablon (kostel Panny Marie

popis

Bruselský kostel Notre Dame du Sablon je velice krásná katedrála. Architektura je velmi působivá s celou řadou soch zdobících venkovní fasády. Zajímavá a jedinečná jsou vitrážová okna s unikátním osvětlením. V interiéru můžeme vidět krásnou vyřezávanou kazatelnu a velké varhany, zdobené stěny a strop a řadu soch apoštolů i sochy, které symbolizují bývalé cechy. Přes ulici Rue de la Régence nalezneme malý, ale krásný park s řadou soch.