Kašna byla zhotovena sochařským závodem Jana Eduarda Tomoly v Brně ve 2. pol. 19. století. Sousoší opraveno v r. 2007. V r. 2014 na kašnu přibyly čtyři chrliče znázorňující zubří hlavy.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Hlavní dominantou západomoravského města Bystřice nad Pernštejnem je kostel sv. Vavřince stojící v dolní části Masarykova náměstí. Nedaleko je kašna s pískovým sousoším sv. Cyrila a Metoděje. Na opačném konci náměstí je mariánský sloup. V centru se také zachovalo několik měšťanských domů. K dalším památkám patří například hřbitovní kostel svaté Trojice.

historie

Kašna byla zhotovena sochařským závodem Jana Eduarda Tomoly v Brně ve 2. polovině 19. století (1886 nebo 1892). Sousoší sv. Cyrila a Metoděje má, podle některých zdrojů, pocházet již z roku 1845. Původně mělo stát před kostelem sv. Vavřince a součástí kašny se stalo až v roce 1892. V roce 2007 po poničení sousoší vandalem, který ulomil ruku s křížem byl opravou pověřen akademický sochař Otakar Marcin. V roce 2014 na kašnu přibyly čtyři chrliče

Luděk Vláčil - zdroj: https://zdarsky.denik.cz/, https://info.bystricenp.cz a další, 19.8. 2019