Pozdně gotický kostel byl postaven v l.1613-1615 tehdejším majitelem panství Janem Čejkou z Olbramovic pro místní evangelíky. V r. 1622, byl luteránský kostel zrušen a r. 1627 se stal kostelem hřbitovním. V r. 1735 upraven barokně.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Hlavní dominantou západomoravského města Bystřice nad Pernštejnem je farní kostel sv. Vavřince stojící v dolní části Masarykova náměstí. Nedaleko je kašna s pískovcovým sousoším sv. Cyrila a Metoděje. Na opačném konci náměstí je mariánský sloup. V centru se také zachovalo několik měšťanských domů a stará radnice v níž je městské muzeum a informační centrum. Na hřbitově v Novoměstské ulici se nachází filiální kostel Nejsvětější Trojice, který je k bohoslužebným účelům používán jen občasně. Městem prochází silnice I/19 ze Žďáru nad Sázavou do Kunštátu, silnice II/388 z Víru do Bohdalova a přichází sem silnice II/357 z Jimramova. ...
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: https://info.bystricenp.cz, cs.wikipedia.org a další, 6.9. 2019

historie

Bystřice pojmenovaná po místní říčce Bystřici je písemně doložená od roku 1298. V roce 1580 byla povýšena Rudolfem II. na město. V 16. století tvořili velkou část obyvatelstva evangelíci a od roku 1609 vlastnil zdejší panství Jan Čejka z Olbramovic jenž byl rovněž evangelíkem. Právě on nechal v letech 1613-1615 postavit pro místní evangelíky, přesněji pro místní luteránskou komunitu, kostel Nejsvětější Trojice. Kostel s poměrně skromným

Luděk Vláčil a Jiří Špaček- zdroj: https://info.bystricenp.cz, cs.wikipedia.org a další, 6.9. 2019