Kaple sv. Cyrila a Metoděje byla postavena v historizujícím slohu v letech 1861–1862. K opravě došlo v r. 1922. Před vchodem stojí železný kříž z r. 1851.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Ves Lesoňovice (dříve Leseňovice, německy Lesenowitz) je částí města Bystřice nad Pernštejnem, od něhož je vzdálena asi 3,5 km východním směrem. V roce 2001 zde trvale žilo již pouze 87 obyvatel. Jedinou výraznější pamětihodností vesnice je kaplička se zvoničkou z 2. poloviny 19. stol. stojící na návsi a také před ní stojící železný kříž z roku 1851.

historie

Západomoravská ves Lesoňovice se poprvé připomíná v roce 1348 u zboží zubštejnského a společně s okolními vesnicemi měla své správní středisko postupně na Zubštejně, Pyšolci a na Pernštejně. Patrně vůbec první sakrální stavbou vesnice byla až současná kaplička se zvoničkou postavená v historizujícím novorománském slohu v letech 1861–1862. O něco starší je pouze před ní stojící železný kříž z roku 1851. V té době měla ves okolo 20 domů, z nichž

Luděk Vláčil - zdroj: https://info.bystricenp.cz a další, 12.9. 2019