Královský palác je oficiálním palácem krále a královny. Na místě staršího paláce z r. 1731 byl v letech 1815 až 1829 postaven palác nový. V r. 1905 byl rozšířen. Jedna z nejkrásnějších budov ve městě. Konají se zde audience, slavnosti, hostiny, přijímají se zde cizí delegace. Před palácem je velký park s plastikami a vodními plochami.
Královský palác v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Královský palác v Bruselu leží asi 1 km jihovýchodně od centra Bruselu (Grande Place – Hlavní náměstí) nebo 750 m od jednoho z hlavních bruselských nádraží Bruxelles-Central.

historie

Královský palác (Palais Royal) v Bruselu je oficiálním palácem krále a královny Belgičanů v centru hlavního města Bruselu. Nepoužívá se však jako královské sídlo, protože král a jeho rodina žijí v královském paláci v Laekenu na okraji Bruselu. Na místě staršího paláce z r. 1731 byl v letech 1815 až 1829 postaven palác nový. Na této budově pracovali tři dvorní architekti, Ghislain-Joseph Henry, Charles Vander Straeten a Tilman-François Suys. Z

popis

Současný Královský palác je jednou z nejkrásnějších budov ve městě, skvost neoklasicistní architektury. V bruselském Královském paláci však král nebydlí a do Královského paláce v centru města chodí „do práce“. Když je král v paláci přítomen, vlaje na budově belgická vlajka. Také zde úřadují hofmistr, vojenský velitel nebo šéf královského kabinetu. Dále slouží budova paláce pouze reprezentativním a administrativním účelům. Konají se zde audience,