Novoměstský evangelický kostel je novorenesanční stavba v toskánském stylu z roku 1898. Nahradil bývalou modlitebnu z roku 1784, která stála v místech pomníku Jana Amose Komenského.
Graficke pismenko Evangelický kostel byl postaven v letech 1897-1898 stavitelem Janem Sadílkem podle návrhu architekta Hanse Glasera z Vídně. Půdorys stavby má podobu řeckého kříže, styl stavby je toskánský. Předchůdcem stavby byla modlitebna z roku 1784, roku 1801 poničena požárem, následně částečně opravena. Z této modlitebny pochází interiér barokního stolu Páně. Původní modlitebna stávala u dnešního kostela v místě, kde dnes najdeme pomník s bustou Jana Amose Komenského. Evangelický kostel prošel několika opravami - např. v 70. letech 20.století či v r. 1998. V roce 1992 byly v kostele zavěšeny tři zvony - Víra, Naděje a Láska, které doplnily jediný zbylý zvon původní, Hrnčířův z roku 1898.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Nové Město na Moravě