Kašna se sloupem ukončeným sochou sv. Anny a Panny Marie z r. 1727, obklopena v dolní části sv. Janem Nepomuckým, Karlem Boromejským, sv. Janem Sarkandrem a sv. Šebestiánem. Sloup razantně upraven r. 1875 Karlem Dvořákem. Postaven na památku ničivého požáru a z vděčnosti před morovou ránou.
Graficke pismenko Na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě, v části s parkovou úpravou najdeme zdobenou kašnu se sloupem, kterému dominuje socha sv. Anny. Samotný sloup je z období baroka z roku 1727. V roce 1875 ho v Praze radikálně upravil Karel Dořák, jak uvádí signatura. Tehdy odstranil výklenek se sv. Rozálií. Součástí kašny jsou sochy znázorňující sv. Jana z Nepomuku, Karla Boromejského, sv. Jana Sarkandra a sv. Šebestiána. Na sloupu dominuje sv. Anna s postavičkou Panny Marie. Jde o připomínku velkého požáru z roku 1723 a vděčnosti uchránění města před morovou ránou. Socha sv. Anny byla v roce 1992 sejmuta a uložena v Horácké galerii. Na jejím místě se nachází kopie. Samotná kašna má tvar kvadrilobu a od roku 1958 je památkově chráněna.