Kašna se sloupem ukončeným sochou sv. Anny a Panny Marie z r. 1727, obklopena v dolní části sv. Janem Nepomuckým, Karlem Boromejským, sv. Janem Sarkandrem a sv. Šebestiánem. Sloup razantně upraven r. 1875 Karlem Dvořákem. Postaven na památku ničivého požáru a z vděčnosti ochrany před morovou ránou.
Graficke pismenko Na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě, v části s parkovou úpravou najdeme zdobenou kašnu se sloupem, kterému dominuje socha sv. Anny. Součástí sousoší jsou sochy znázorňující sv. Jana z Nepomuku, Karla Boromejského, sv. Jana Sarkandra a sv. Šebestiána. Na sloupu dominuje sv. Anna s postavičkou Panny Marie. Jde o připomínku velkého požáru z roku 1723 a vděčnosti uchránění města před morovou ránou. Samotný sloup je z období baroka z roku 1727, vybudovaný byl nákladem vrchnosti, kterou byla světská nadace šlechtičen Mariánská škola v Brně. Někdy během následujícího století zmizela z výklenku socha sv. Rozálie. ...
Rozehnal Ivo - zdroj - web www.nmnm.eu; MAXOVÁ, Ivana, NEJEDLÝ, Vratislav a ZAHRADNÍK, Pavel: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Kraji Vysočina, Národní památkový ústav, Praha 2006, 16.8. 2019

socha, monument
     Žďár nad Sázavou  (ZR)