kašna Píseň hor

kašna s pasáčkem
Kašna z r. 1891, v r. 1905 osazena sochou pasáčka s ovečkou. Jedná se o dílo Jana Štursy, r. 1942 nahrazeno kopií. Originál vystaven v Horáckém muzeu.
Graficke pismenko V Novém Městě na Moravě najdeme několik soch zdejšího rodáka Jana Štursy (1880 - 1925). Jedno z velmi zdařilých děl je umístěno na kašně pojmenované "Píseň hor" z roku 1875, lidově však zvané kašna pasáčka. Kašna má tvar kvadrilobu a je zhotovena ze žuly. Uprostřed se nachází na soklu postava sedícího malého pasáčka s ovečkou. Sochařské dílo pochází z roku 1905 a jde o umělcovu alegorii rodného kraje. Dnešní socha je kopií z roku 1942, která vznikla ve škole umění ve Zlíně pod vedením Vincence Makovského. Originál byl přemístěn do Horáckého muzea. Od roku 1958 je kašna vedena jako kulturní památka.