kašna Píseň hor

kašna s pasáčkem
Kašna z r. 1891, v r. 1905 osazena sochou pasáčka s ovečkou. Jedná se o dílo Jana Štursy, r. 1942 nahrazeno kopií. Originál vystaven v Horáckém muzeu.
Graficke pismenko V Novém Městě na Moravě najdeme několik soch zdejšího rodáka Jana Štursy (1880 - 1925). Jedno z velmi zdařilých děl je umístěno na kašně pojmenované "Píseň hor" z roku 1875, lidově však zvané kašna pasáčka. Kašna má tvar kvadrilobu a je zhotovena ze žuly. Uprostřed se nachází na soklu postava sedícího malého pasáčka s ovečkou. Sochařské dílo pochází z roku 1905 a jde o umělcovu alegorii rodného kraje. Dnešní socha je kopií z roku 1942, která vznikla ve škole umění ve Zlíně pod vedením Vincence Makovského. Originál byl přemístěn do Horáckého muzea. Od roku 1958 je kašna vedena jako kulturní památka.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Nové Město na Moravě