Kašna se sochou šlechtice a někdejšího majitele města Vratislava II. z Pernštejna postavena v roce 1871. Autorem sochy je Karel Dvořák. V roce 1902 sochu restauroval místní rodák, sochař Jan Štursa.
Graficke pismenko Centrální náměstí v Novém Městě na Moravě nese jméno Vratislava z Pernštejna. Právě zde najdeme i sochu tohoto šlechtice, která zaujala pozici na sloupu kašny ve formě čtyřlístku. Postavena byla v roce 1871 městem. Autorem sochy je Karel Dvořák. V roce 1902 sochu restauroval místní rodák, sochař Jan Štursa. Socha Vratislava II. z Pernštejna je zhruba v životní velikosti. Šlechtic je oděn v renesančním oděvu, kdy v pravici drží listinu a levici má v bok. Na hranolovém podstavci jsou po stranách chrliče vody v podobě lvích hlav. Vratislav II. z Pernštejna, zvaný Nádherný (1530–1582) byl diplomat a nejvyšší kancléř ...
Rozehnal Ivo - zdroj - web dedictvivysociny.cz a cs.wikipedia, 16.8. 2019