Devět křížů nedaleko dálnice D1 připomíná masakr svatebčanů v roce 1540.
Graficke pismenko Na Českomoravské vrchovině při dálnici D1 z Brna do Prahy je legendární místo, zvané Devět křížů. Nejde jen o motorest, benzinovou stanici a parkoviště. Místo samotné se nachází za sjezdem z dálnice na Přibyslavice u obce Lesní Hluboké. Zde u silnice stojí devět křížů, které připomínají tragickou událost z roku 1540, která je uvedena i v matričních záznamech (viz pověst). Ostatky svatebčanů měly být vyzvednuty v šedesátých letech 20. stol. a uloženy pod prostřední kříž. V roce 2012 archeologové již lidské ostatky nenalezli. Zničeny byly pravděpodobně při výkopech pro inženýrské sítě.
Rozehnal Ivo - zdroj v místě a wikipedie.cz, 11.8. 2019

pověsti

V roce 1539 objevil na cestě místní statkář přepadeného a těžce zbitého koňského handlíře z Uher. Mladíka odnesl domů, kde se o něj začala starat jeho dcera. Jak to tak bývá, mladí lidé se do sebe zamilovali, což ale otec dívky nesl nelibě. Chudý mládenec nakonec musel z domu odejít, přesto své vyvolené slíbil, že zbohatne a vrátí se pro ni. Za několik měsíců se v kraji opět objevil a u pasu mu cinkal pěkně těžký váček s penězi. V místním

Rozehnal Ivo - zdroj a doslovná citace - https://sip.denik.cz/pribehy-a-udalosti/devet-krizu-na-dalnici-strasi-zabita20100228.html, 11.8. 2019

křížek, boží muka
     Brno-venkov  (BO)