Antické divadlo v Side mělo celkem 49 řad sedadel, nad nimi byla ještě galerie. Pojmulo až 15 tisíc diváků. Hlediště nebylo vyhloubeno ve svahu, vystavěno z kamene do výšky. Jeviště se v minulosti zřítilo. Bohatá plastická výzdoba.
© Pavel Vítek 07/2019
Graficke pismenko Side je město antického původu v jihoturecké provincii Antalya v okrese Manavgat ležící na pobřeží Středozemního moře asi 75 km východně od Antalye. V letních měsících je vyhledáváno rekreanty pro své písčité pláže.

historie

Oblast dnešního Side byla s největší pravděpodobností osídlena Řeky v 7. století před Kristem. Side se dařilo i za nadvlády Římanů. Název města Side znamená v překladu „granátové jablko“. Zříceniny tohoto antického města se rozkládají na úbočí zdejšího poloostrova a jsou obklopeny nádhernými písečnými plážemi. Mnohé antické památky jsou i dnes velmi zachovalé. V antickém období bylo Side hlavním městem regionu Pamfýlie. Pro dobře zachované

popis

Antické divadlo v Side mělo celkem 49 řad sedadel, nad nimiž se nacházela ještě galerie. Bylo schopno pojmout až 15 tisíc diváků. Hlediště nebylo vyhloubeno ve svahu, ale vystavěno do výšky z kamene. Prostor pro diváky zůstal zachován, ale jeviště se v minulosti zřítilo. Stalo se zdrojem stavebního materiálu pro výstavbu nových městských budov. Dodnes je však možné si ve zbylých sutinách všimnout bohaté plastické výzdoby. Z nejvyšších řad