Kaple postavena Carlem Luragem v letech 1651-1656 na příkaz hraběte Heřmana Czernina (Černína) na místě zříceniny věže hradu Petrohrad, vysvěcena r. 1677. Nyní v majetku obce. Kaple Všech svatých prošla rozsáhlou exteriérovou a interiérovou opravou. Místo s hezkým výhledem je volně přístupné.
Graficke pismenko Obec Petrohrad je dostupná krátkou odbočkou k jihu ze silnice I/6 v místní části Černčice mezi Hořovičkami a Lubencem. Okrouhlá kaple Všech svatých založená na základech hradní věže je zdaleka viditelná a vede k ní z obce červená turistická značka.
13.9. 2019

historie

Kaple Všech svatých byla postavena na příkaz majitele panství hraběte Heřmana Czernina (Černína) z r. 1650. Vznikla na Zámeckém vrchu v místě původní hradní zříceniny na základech věže. Okrouhlá, zděná centrální stavba kaple byla postavena v letech 1651-1656 stavitelem Carlem Luragem a dokončena již za vlády Humprechta Czernina. Vysvěcena byla r. 1677. Za vlády císaře Josefa II. byla zrušena a obnovena ve 40. letech 19. stol. Eugenem Czerninem,

JC podle stránek obce Petrohrad a památkového katalogu, 11.9. 2019

popis

Kaple Všech svatých je okrouhlá zděná centrální stavba. Zvnějšku je členěna soklem a lizénovými rámy, na něž dosedá pás sevřený plastickými římsami a odstupňovaná hlavní římsa. Lunetová okna jsou ve vpadlých plochách, dva obdélné portály mají kamenné ostění. Uvnitř stavby je šest mělkých kaplí. Podlaha je cihlová. Na stěnách se dochovaly dva nápisy o založení, dokončení a vysvěcení kaple. Kužel střechy je kryt šindelem. Z původního vnitřního

Jiří Špaček (s využitím informací památkového katalogu), 13.9. 2019