Barokní filiální kostel sv. Isidora vznikl v letech 1739-1741 rozšiřující přestavbou starší kaple. K přestavbě velmi přispěl tehdejší farář Jakub Hlávka a následující Franz von Tannenberg. Kostel je nazýván zimní, protože se v něm dříve mše sloužily pouze v zimě.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Středomoravská obec Luleč (dříve Lileč, Lulč či Lilč) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, 7 km jihozápadně od města Vyškov na úpatí Drahanské vysočiny. Luleč je rekreační obcí s mnoha zajímavostmi. Nad obcí, na kopci zvaném Liliová hora (Monte Liliorum), se tyčí z dálky viditelný římskokatolický farní kostel sv. Martina. Ke kostelu přiléhá hřbitov. Vedle něj je místo, kde v 1. pol. 16. stol. stála tiskárna bratří Habrovanských. Na vyvýšenině mezi kostelem a roklí jsou pozůstatky hradu a dřevěná vyhlídka s posezením. Ještě před vznikem hradu a kostela byl celý prostor kopce opevněným hradištěm a další hradisko se nacházelo ...

historie

První písemná zmínka o Lulči pochází z roku 1349. Na místě současného kostela sv. Isidora původně stávala gotická kaple sv. Gottharda z roku 1418, která později zpustla. Již v roce 1670 byla snaha jezuitů vybudovat přímo v Lulči kostel, která ale byla neúspěšná z důvodu nedostatku financí. V 2. polovině 17. století byla obnovena alespoň kaple a došlo ke změně patrocinia. V letech 1739-1741 došlo k rozšiřující přestavbě v barokním slohu.

Luděk Vláčil a Jiří Špaček -zdroj: památkový katalog, https://is.muni.cz a další, 3.8. 2019

popis

Kostel sv. Isidora je jednolodní, severojižně orientovaná stavba s polygonálním závěrem a čtyřbokou věží v průčelí. Fasáda je členěna dvojicemi pilastrů na nárožích a římsovou hlavicí. Loď je prolomena jednou okenní osou, kněžiště dvěma. Na východní straně kněžiště se nachází přístavek půlkruhově vyčnívajícího schodiště. Na západní straně je přistavěna obdélná předsíň se zkoseným nárožím. Hlavní průčelí má široce zkosené nároží, je členěno

Jiří Špaček a Luděk Vláčil -zdroj: památkový katalog, https://is.muni.cz a další, 17.9. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)