Přípravné práce začaly r. 2003 a 25. října téhož roku byl pokřtěn první model expozice. V současnosti je v parku více než 80 modelů hradů, zámků, kostelů, turistických chat, vyhlídkových věží a domů převážně z prostředí Slovenska.
miniatura Bratislavského hradu
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Podolie leží na západním Slovensku na pravém břehu Dudváhu v Trenčínském kraji. Má asi 1900 obyvatel a prochází jí silnice č. 504 z Nového Mesta nad Váhom do Trnavy. Hlavní turistickou zajímavostí obce je Park miniatur, který se nachází v sousedství místní základní školy. Je přístupný od dubna do října každého roku kromě pondělí. Největší stavbou parku je miniatura Bratislavského hradu. Vstup je zpoplatněn. Hlavní památkou Podolie je římskokatolický barokní kostel sv. Jiří. Kromě něj se zde nacházejí ještě tři malé kaple. Zajímavostí v okolí je zejména pravěká knížecí mohyla.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček, 5.10. 2019

historie

Park miniatur byl v obci Podolie založen na téměř hektarovém pozemku v sousedství místní školy r. 2003. V expozici pod otevřeným nebem je v současnosti umístěno více než 80 modelů hradů, zámků, kostelů, turistických chat, vyhlídkových věží a rodných domů významných osobností. Modely jsou převážně z prostředí Slovenska, ale můžeme zde najít i miniatury z jiných evropských zemí. Byly postaveny jako vědecké rekonstrukce jednotlivých objektů v

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: matusovo-kralovstvo.sk, 5.10. 2019