Barokní jednolodní kostel nechal v letech 1712 – 14 postavit děkan Seidel z nedalekého Německého Brodu. Podle pověsti stojí kostel na místě zázračné studánky a hornické kaple snad ze 13. století. V kostele je umístěn oltář svatého Prokopa ze zrušeného kostela sv. Markéty mezi obcemi Suchá a Lípa.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Obec Svatý Kříž (německy Heiligenkreuz) leží na silnici č. 38 spojující Jihlavu a Havlíčkův Brod. V obci je kromě kostela pomník místního rodáka brigádního generála i. m. Karla Miloslava Kuttelwaschera, nejúspěšnějšího českého pilota RAF za 2. světové války. Obcí prochází zeleně značená naučná stezka Bohuslava Reynka, katolicky zaměřeného básníka, který se narodil a žil v nedalekém Petrkově.
21.7. 2019

historie

Hornická osada Svatý Kříž byla založena pravděpodobně již ve 13. století řádem Německých rytířů. První písemný doklad o ní však je až z roku 1530. Vznik obce souvisí s dolováním stříbra, které zde probíhalo od 12. století do husitských válek. Na místě kostela dle tradice stávala hornická kaple. Jednolodní barokní kostel zde nechal v letech 1712 – 14 postavit děkan Seidel z Německého Brodu. Stavitelem kostela byl T. Schopper. Roku 1756 získal