kostel Sedmibolestné Panny Marie

kostol Sedembolestnej Panny Márie, Lúka
Výstavba římskokatolického filiálního kostela Sedmibolestné Panny Marie byla zahájena r. 2000. K slavnostnímu posvěcení došlo 16. září 2006. V bočních křídlech jsou prostory pro setkávání společenství věřících.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Lúka leží na západním Slovensku v okrese Nové Mesto nad Váhom na levém břehu řeky Váh při úpatí Považského Inovce. Nejvýznamnější historickou památkou obce je zámek (kaštieľ) s barokní kaplí sv. Marie Magdalény. K dalším významným stavbám patří novodobý katolický kostel Panny Marie Bolestné stojící u hlavní silnice. Na katastrálním území obce se nachází hrad Tematín, národní přírodní rezervace Tematínska lesostep, část národní přírodní rezervace Javorníček a část přírodní rezervace Kňaží vrch.

historie

Původně se lidé scházeli v kapli sv. Máří Magdalény stojící u zámku. Tato stavba však prostorově nestačila. Proto byla v roce 2000 pod vedením místního kněze Pavla Glejdury zahájena výstavba římskokatolického filiálního kostela Sedmibolestné Panny Marie. K slavnostnímu posvěcení došlo 16. září 2006. V bočních křídlech jsou prostory pro setkávání společenství věřících. K římskokatolické církvi se podle sčítání lidu z roku 2011 hlásilo 85 %

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.obecluka.sk, http://www.hradok.fara.sk a další, 28.11. 2019
    Slovensko