Na přelomu 16. a 17. stol. se v Kunovicích uvádí zámek starobylého původu a při něm panský dvůr. Později se zámek stal součástí dvora. V průběhu 18. a 19. stol. byl komplex upravován. V r. 1994 prohlášen kulturní památkou. Po rekonstrukci v letech 2008–2011 slouží mimo jiné jako restaurace.
Areál nese název Panský dvůr
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Město Kunovice (německy Kunowitz), známé především leteckou výrobou, leží na jihovýchodní Moravě v oblasti Dolňáckého Slovácka v okrese Uherské Hradiště, na řece Olšavě asi 3 km jižně od okresního města. Dominantou města je především kostel sv. Petra a Pavla s hezky udržovaným parkem. K dalším významným památkám patří kaple Panny Marie, která se připomíná již v roce 1517. Za návštěvu jistě stojí letecké muzeum Kunovice, kde jsou umístěna letadla zdejší výroby. V centru města se nachází Panský dvůr s pozdně renesančním jádrem. Nádvoří je volně přístupné. Před dvorem stojí socha sv. Anny z roku 1904.

historie

První písemná zmínka o Kunovicích pochází z listiny z roku 1196, kde se uvádí jako Cunovicz. V té době zde již bezpochyby stál dvůr a opevněné sídlo moravských Přemyslovců, jehož lokalizace však není známa. V pozdějších dobách k nejvýznamnějším majitelům kunovického dvora patřil rod pánů z Kunovic, kterým náležel v 15.-17. století. Na přelomu 16.-17. století se uvádí v Kunovicích zámek starobylého původu a při něm panský dvůr. Podle toho lze

Luděk Vláčil - zdroj: PANSKÝ DVŮR KUNOVICE POHLEDY DO MINULOSTI, Zdeněk Pokluda, Město Kunovice v roce 2011., Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I. Jižní Morava a další, 15.10. 2019

přestavěno
    Zlínský kraj