Již v dobách Velké Moravy bylo na místě Beckova slovanské sídliště. Ve středověku se Beckov stal významným opevněným trhovým městečkem, chráněným hradbou a příkopem. Ve 2. pol. 18. stol. již opevnění ztratilo význam a bylo postupně odstraněno. Některé pozůstatky hradeb se však zachovaly dodnes.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Beckov leží na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Přímo nad obcí se na příkré skále tyčí mohutná zřícenina hradu, který je bezesporu největší turistickou atrakcí nejen samotného Beckova, ale i širokého okolí. Druhou největší stavbou je bývalý klášter františkánů s kostelem sv. Josefa Pěstouna. Dalšími sakrálními stavbami jsou evangelický kostel a kostel sv. Štěpána krále. V Beckově je ovšem mnohem více památek, například některé zemanské kúrie (skromnější sídlo šlechty) - kúria Ambrovec, kúria Dubnických, kúria Medňanských a kúria Kolárovec či pozůstatky městského opevnění.

historie

Již v dobách Velké Moravy bylo na místě Beckova slovanské sídliště a začátkem 13. století hrad s podhradím a kostelem. Ve 14. století se Beckov stal významným opevněným trhovým městečkem, které svého času patřilo k sídlům s největším počtem zemanských a vyšších šlechtických rodin v celém Uhersku, jež se zde usadily po útěku z jižních Uher, které obsadili Osmanští Turci. Městečko bylo z východu chráněno hradním bradlem, na něž navazovalo opevnění

Luděk Vláčil- zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, https://www.pamiatky.sk, http://www.obec-beckov.sk/index.php a další, 21.7. 2019

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    brána, opevnění