Mohutná čtyřpodlažní barokní sýpka z roku 1726, kterou nechala postavit Eleonora Kristína, říšská hraběnka Metternichová. Za napoleonských válek, v roce 1813, zde byl umístěn lazaret. Ve druhé polovině 20. století patřila sýpka státnímu statku. Na konci 20. století byla opuštěna a chátrala.
© Milan Caha 05/2014
Graficke pismenko Herálec, německy Heraletz, Erharts (1401), leží 7 km východně od Humpolce. První zmínky o obci jsou z roku 1280. V obci je řada památkově chráněných objektů (zámek, kostel svatého Bartoloměje, sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého, zrušený hřbitov s náhrobky z napoleonských válek a několik kamenných i zděných božích muk). Obec je rodištěm významného českého krajináře 19. století Adolfa Kosárka (tento zakladatel novodobé české krajinomalby zemřel ve svých 29 letech a je pohřben na Malostranském hřbitově v Praze) a básníka Jana Zábrany. Obcí prochází modře značená turistická trasa.
19.7. 2019

historie

Mohutná, 15 metrů vysoká čtyřpodlažní barokní sýpka stojí na mírném návrší cca 250 metrů severně od zámku, v bezpečné vzdálenosti od další zástavby obce. Sýpku nechala postavit roku 1726 Eleonora Kristína, říšská hraběnka Metternichová, když zdejší panství zdědila po svém bratru, Arnoštu Augustýnovi, říšském hraběti Metternichovi. O této skutečnosti svědčí nápis, vytesaný nad vchodem: „ 17 Za slavného a šťastného panování vysoce urozené paní,

Havlíčkův Brod  (HB)
    Herálec