Návesní kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavena v roce 1862 v klasicizujícím stylu. Obdélná stavba, doklad venkovské sakrální architektury 19. století, je uzavřena segmentovým závěrem. Má sedlovou střechu, ze které vyrůstá polygonální otevřená zvonička. Památkově je kaple chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Dvorce (německy Höfen) leží jihozápadně od Jihlavy, na obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy. Poprvé jsou uváděny roku 1360 jako majetek želivského kláštera. V roce 1595 obec koupilo město Jihlava, kterému patřila do poloviny 19. století. V obci se kromě kaple nacházejí památkově chráněná boží muka, pamětní kámen a několik dalších drobných sakrálních památek – kamenných a litinových křížů. Obcí protéká řeka Jihlava, prochází jí místní komunikace spojující obec Cejle se silnicí II/602. Kolem kaple prochází červeně značená turistická trasa.
17.7. 2019

popis

Volně stojící kaple je postavena na půdorysu obdélníku se segmentovým závěrem. Má sedlovou, plechem pokrytou střechu (nad závěrem valbovou), ze které vyrůstá zvonička. Ta má otevřenou polygonální lucernu, makovici a kříž. Vchod je obdélný, v nadpraží je lunetová nika s datací 1862. Okno je zakončeno půlkruhově. Interiér je zaklenutý pruskou plackou. Před kaplí stojí litinový kříž v kovové ohrádce.

Jihlava  (JI)
    Dvorce