Návesní kapli čtvercového půdorysu postavil r. 1749 místní láník Mathes Pistauer jako poděkování za záchranu rodiny při požáru. Podle některých zdrojů je kaple zasvěcena Nejsvětější Trojici. V interiéru bývaly barokní iluzivní malby, zničené při opravě stavby. Památkově chráněna je kaple od r. 1958.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Hosov (německy Hossau) je ves poprvé doložená roku 1359, dnes část krajského města Jihlava. Ve vsi se kromě kaple dochovala památkově chráněná boží muka a pamětní kámen za kaplí. Obcí prochází významná silnice II/602 z Brna do Pelhřimova (a dále jako silnice I/19 do Tábora), cyklotrasa 5215 a okrajem obce je vedena žlutě značená turistická trasa.
16.7. 2019

popis

Jednoduchá zděná čtvercová kaple je členěná pilastry. Vstup je pravoúhlý s kamenným ostěním, na kterém je vytesán text: "17 MP - NH 49", což připomíná letopočet vzniku a jméno budovatele (1749 Mathes Pistauer, Nachbar Hossauer čili soused hosovský). Okna na bocích kaple jsou zaklenuta půlkruhově. Kaple má stanovou střechu, zakončenou polygonální zvonicí. Lucerna zvonice vrcholí cibulí s křížem.

Jihlava  (JI)
    Jihlava-Hosov