Moje místa 0
Vrcholně barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1738. Postava světce v životní velikosti stojí na dole vydutém soklu, na třech stranách zdobeném reliéfy v zrcadlech kasulového tvaru. Na zadní straně soklu je pětiřádkový latinský nápis. Socha je památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 02/2014
Graficke pismenko Popice (původně Popovice, německy Poppitz), dnes součást města Znojmo, jsou poprvé uváděny v roce 1252 v listině Přemysla Otakara II., na které potvrzuje Popice jako majetek Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou z Hradiště u Znojma. Ves nabízí mnoho stylově bohatých (gotických až barokních) památek, zejména řadu soch, kapliček, poklon a božích muk. Je zde několik značených turistických tras, včetně naučné stezky Popice, zeleně značeného Popického okruhu a několika cyklotras. V nevelké vzdálenosti jsou zde další dvě starobylé vsi - Konice a Havraníky. Ves Popice se nachází na okraji Národního parku Podyjí.
13.7. 2019

historie

Vrcholně barokní socha sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1738. Postava světce stojí na soklu, který je v dolní části vydutý a na třech stranách zdobený reliéfy v zrcadlech kasulového tvaru. Reliéfy znázorňují útěk do Egypta, archanděla Michaela a sv. Antonína Paduánského. Na zadní straně soklu je pětiřádkový latinský nápis „EX VOTO/ IOANNIS GE/ NEDI ET/ VXORIS MARIAE/ 1738". V přední části podstavce nad reliéfem je nápis „ADam.K“. Postava