Základní kámen posvětil v r. 1990 papež Jan Pavel II. Stavba byla zahájena v r. 1998 podle návrhu Ing. Víta Kolmačky a dokončena podle plánů arch. Jaroslava Meluzína v r. 2002. Kapli vysvětil 31. srpna 2002 biskup Mgr. J. Hrdlička.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Východomoravská obec Březůvky leží ve Vizovické vrchovině mimo železniční síť jižně od Zlína na silnici III. třídy pokračující do Ludkovic a Bohuslavic u Luhačovic. V obci není mnoho pamětihodností. Jedinou kulturní památkou je zchátralá polní kovárna z 19. století. Nejvýraznější dominantou Březůvek je novodobá kaple sv. Anežky České, která se nachází v areálu místního hřbitova na jihozápadním okraji obce. I když se jedná o novodobou stavbu, je navržena velmi vkusně a dobře zapadá do krajiny.
Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: http://www.brezuvky.cz, https://cs.wikipedia.org a další, 11.7. 2019

historie

Obec Březůvky, původně pasekářská ves rozložená pod vrcholem Kamence ve Vizovických vrších, je prvně doložena v roce 1406. Dnes má asi 690 obyvatel. Nikdy neměla vlastní kostel a náležela do farnosti provodovské s farním a současně poutním kostelem Panny Marie Sněžné na Maleniskách, který je vzdálen nejméně 5 km. Snahy o stavbu vlastního kostela zmařily světové války a ani po nich nebyla doba příznivá. Až z iniciativy faráře P. Zdeňka Zlámala

popis

Stavba má základní tvar kosočtverce, který svými stranami vymezil hlavní liturgický prostor. Centrální objem kaple je v podélné ose rozšířen o nástupní prostor a doplněn hmotami sakristie a obslužné místnosti. Tato přísná symetrie je oživena excentricky přisazenou věží. Objekt je pojat ve smyslu trojjedinosti Boha. Jedna společná hmota ve společenství tří vrcholů stavby. Prvním je střed zakončení lomené jehlanové střechy s věžičkou, druhým

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: http://www.brezuvky.cz a další, 23.7. 2019