Původně byl v Hrubé Vrbce r. 1989 vybudován památník biskupa sv. Gorazda II. s expozicí. V r. 1992 byl rozšířen o monastýr (pravoslavný klášter), jehož prvním představeným se stal otec Kyrill Pospíšil. V r. 2017 monastýr s kaplí sv. Gorazda získal současnou podobu.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Horňácká ves a později obec Hrubá Vrbka (dříve též Velká Vrbka) je doložena od r. 1360. Nachází se asi 4 km jihozápadně od Velké nad Veličkou, kterou prochází silnice I/71 ke státní hranici se Slovenskem a kde je i nejbližší nádraží na železniční trati 343 Veselí nad Moravou-Vrbovce (SR). V Hrubé Vrbce žije asi 650 obyvatel a najdeme tu soubor chráněných venkovských staveb, evangelický kostel a nejnověji pravoslavný monastýr s památníkem sv. Gorazda II.
30.7. 2019

historie

Původně byl v Hrubé Vrbce roku 1989 zbudován pouze památník místního rodáka, novomučedníka biskupa (vladyky) sv. Gorazda II. (občanským jménem Matěj Pavlík). O vybudování památníku se zasloužil pravoslavný kněz Alexandr Novák ze Znojma společně s místní obyvatelkou sestrou Gorazdou, vlastním jménem Růžena Prachařová, rozená Pavlíková. Protože jeho zřízení v rodném domku nebylo možné, byla tam umístěna jen pamětní deska a památník byl umístěn do

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj:http://www.hrubavrbka.cz, http://www.orthodoxia.cz, arcibiskup Jáchym a další, 3.7. 2019
    Sv. Gorazd II.
    Vladyka (pravoslavný biskup) Gorazd se narodil jako Matěj Pavlík v Hrubé Vrbce 26. dubna 1879 jako syn zdejšího starosty. Vystudoval gymnázium v Kroměříži a poté bohosloveckou fakultu v Olomouci, kterou ukončil v r. 1902. O čtyři roky později byl vysvěcen na katolického kněze. Brzy se však zapojil do reformního hnutí katolického duchovenstva, v jehož programu byly mimo jiné požadavky na zavedení českého a slovenského bohoslužebného jazyka,

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: https://cs.wikipedia.org, http://www.orthodoxia.cz a další, 3.8. 2019