pravoslavný chrám Počajevské ikony Matky Boží a sv. Cyrila a Metoděje

chrám Počajevskej ikony Matky Božej a sv. Cyrila a Metoda, Holíč
Základní kámen chrámu byl posvěcen 13. 6. 2013 u příležitosti výročí 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Ve dnech 28. a 29. 2. 2018 chrám posvětil arcibiskup prešovský, metropolita českých zemí a Slovenska Rastislav, spolu s arcibiskupem pražským a českých zemí Michalem.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Západoslovenské město Holíč (německy Holitsch [dříve Weißkirchen], maďarsky Holics), ležící v Záhorské nížině v Trnavském kraji nedaleko řeky Moravy asi 5 km od Hodonína, se může pochlubit množstvím památek. K hlavním pamětihodnostem patří barokně-klasicistní opevněný zámek (kaštel), jediný zachovaný větrný mlýn na Slovensku, manufaktura, záhadné megalitické kameny, kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova, loretánská kaple, kostel sv. Martina s klášterem kapucínů, evangelický kostel a další. Velmi zajímavou a krásnou stavbou je také novodobý pravoslavný chrám (správný český a slovenský výraz pro svatyni pravoslavné [čili ortodoxní] a řeckokatolické ...

historie

Pravoslavným věřícím v Holíči, kteří tvoří jen asi 0,67% obyvatel 11 tisícového města, sloužila po mnoho let římskokatolická kaple sv. Floriána stojící na místním hřbitově. Myšlenka vybudování vlastního svatostánku vznikla v roce 2008 z iniciativy Jakuba Jacečka. Po pětiletých přípravách byla v roce 2013, díky finanční a materiální podpoře sponzorů a dárců, zahájena výstavba chrámu. Základní kámen byl posvěcen 13. června 2013, při výročí 1150

Luděk Vláčil - zdroj: https://orthodox.sk/posviacka-chramu-v-holici/, https://www.holic.sk a další, 30.6. 2019