Hřbitovní kaple sv. Floriána byla postavena nejspíše ve 2. polovině 18. století na místě staršího sakrálního objektu. Kaple patřící římskokatolické církvi byla do r. 2018 využívána pravoslavnou církví. Dnes bez využití a není veřejnosti přístupná.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Západoslovenské město Holíč (německy Holitsch [dříve Weißkirchen], maďarsky Holics), ležící v Záhorské nížině v Trnavském kraji nedaleko řeky Moravy asi 5 km od Hodonína, se může pochlubit množstvím památek. K hlavním pamětihodnostem patří barokně-klasicistní opevněný zámek (kaštel), jediný zachovaný větrný mlýn na Slovensku, manufaktura, záhadné megalitické kameny, kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, loretánská kaple, kostel sv. Martina s klášterem kapucínů, evangelický kostel, pravoslavný chrám Počajevské ikony Matky Boží a svatých Cyrila a Metoděje a kaple sv. Floriána, která stojí na hřbitově v Hurbanově ulici na jihovýchodním okraji města.
Luděk Vláčil - zdroj: www.holic.sk a další, 29.7. 2019

historie

Hřbitovní kaple sv. Floriána je centrální polygonální barokně-klasicistní stavba. Byla postavena na místě staršího sakrálního objektu, nejspíše ve 2. polovině 18. století. Její dokončení je kladeno k roku 1762. Toto místo je obecně považováno za místo nejstaršího osídlení v Holíči. Panuje domněnka, že předchůdce dnešní kaple mohl souviset s někdejší pohanskou svatyní pod návrším. Kaple patřící římskokatolické církvi byla v roce 1990 vyhlášena

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: www.holic.sk, https://krizom-krazom.eu a další, 29.7. 2019

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec