Kaple vznikla někdy na přelomu 13. - 14. stol. jako raně gotický kostelík, který byl postaven na místě ještě starší stavby. V 16. stol. stavba sloužila jako pravoslavný chrám. V 17. stol. zde byl pohřben Peter Bakič. Dnešní barokní vzhled stavba získala v 18. stol.
Loretánská kaple a v pozadí kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Holíč (německy Holitsch, dříve Weißkirchen, maďarsky Holics) je město na západním Slovensku v Trnavském kraji při hranicích s ČR. Žije zde asi 11 tisíc obyvatel. Město se nachází v Záhorské nížině nedaleko řeky Moravy, přibližně 5 km od Hodonína. K hlavním pamětihodnostem patří barokně-klasicistní opevněný zámek (kaštel), jediný zachovaný větrný mlýn na Slovensku, manufaktura, záhadné megalitické kameny, kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova, evangelický toleranční kostel s farou a kostel sv. Martina s klášterem kapucínů. Zajímavou a krásnou stavbou je také novodobý pravoslavný chrám Počajevské ikony Matky Boží a svatých Cyrila a Metoděje. ...
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: web města Holíč a další, 7.7. 2019

historie

Někdy koncem 13. nebo počátkem 14. století byl v dominantní poloze postaven nevelký raně gotický kostelík na půdorysu šestiúhelníku s podélnou lodí a polygonálním závěrem bez oddělení prostoru svatyně a lodě, která zřejmě sloužila jako první farní chrám osídlení. Tento kostelík vznikl na místě ještě starší stavby, patrně románského kostelíka, který pravděpodobně dal i název městečku. Holíč se totiž v dobových pramenech nazývá Alba Ecclesia nebo

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: web města Holíč, http://apsida.sk/c/11562/holic-loretanska-kaplnka a další, 7.7. 2019