kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

kostol Najsvätejšieho srdca Ježišovho, Holíč
Gotický kostel zasvěcený původně sv. Martinovi byl postaven kolem r. 1397. Koncem 17. století byl přestavěn barokně, doplněn o věž a zasvěcen Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Do r. 1780 sloužil jako farní.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Západoslovenské město Holíč (německy Holitsch [dříve Weißkirchen], maďarsky Holics), ležící v Záhorské nížině v Trnavském kraji nedaleko řeky Moravy asi 5 km od Hodonína, se může pochlubit množstvím památek. K hlavním pamětihodnostem patří barokně-klasicistní opevněný zámek (kaštel), jediný zachovaný větrný mlýn na Slovensku, manufaktura, záhadné megalitické kameny, loretánská kaple, kostel sv. Martina s klášterem kapucínů, evangelický kostel, pravoslavný chrám Počajevské ikony Matky Boží a svatých Cyrila a Metoděje, kaple sv. Floriána a římskokatolický filiální kostel Nejsvětejšího (Božského) Srdce Ježíšova stojící na Náměstí Míru při vyústění Hurbanovy ulice.
Luděk Vláčil - zdroj: www.holic.sk a další, 30.7. 2019

historie

Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Holíči byl původně postaven v gotickém slohu roku 1397 za vlády Stibora ze Stiboric, který získal zdejší panství od krále Zikmunda. Tehdy však byl kostel zasvěcen sv. Martinovi. Během let prošel různými stavebními úpravami. Koncem 17. století byl přestavěn barokně a doplněn o věž. V té době získal současnou podobu jednolodní stavby s lodí zaklenutou valenou klenbou s lunetami. Fasády jsou členěny opěrnými

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: www.holic.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 30.7. 2019