Základní kámen evangelického klasicistního kostela posvětil Ján Klačány 2. června 1787. Dne 18. května 1788 dokončenou stavbu vysvětil Pavel Ježovič. V r. 1888 a 1967 byl kostel s farou opraven.
kostel a fara
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Holíč (německy Holitsch, dříve Weißkirchen, maďarsky Holics) je město na západním Slovensku v Trnavském kraji při hranicích s ČR. Žije zde asi 11 tisíc obyvatel. Město se nachází v Záhorské nížině nedaleko řeky Moravy, přibližně 5 km od Hodonína. K hlavním pamětihodnostem patří barokně-klasicistní opevněný zámek (kaštel), jediný zachovaný větrný mlýn na Slovensku, manufaktura, záhadné megalitické kameny, kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova, loretánská kaple a kostel sv. Martina s klášterem kapucínů. Zajímavou a krásnou stavbou je také novodobý pravoslavný chrám Počajevské ikony Matky Boží a svatých Cyrila a Metoděje. Tím však výčet sakrálních ...
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: web města Holíč a další, 2.7. 2019

historie

Evangelíci se v Holíči připomínají již kolem roku 1580. V 17. století již tvořili evangelíci silnou komunitu. Rozhodnutí Marie Terezie zakazovalo pohřbívat evangelíky na římskokatolickém hřbitově, proto byl evangelíkům po vydání tolerančního patentu přidělen císařem Josefem II. hřbitov v severní části nad kaplí sv. Floriána. Rozhodnutí o rozšíření náboženské svobody vydal císař Josef II. v roce 1786 a povolil evangelíkům též stavět věže.

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: web města Holíč, http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 2.7. 2019