Kostel Nejsvětější Trojice s farou byl vybudován zásluhou knížete Antonína Floriána z Liechtensteinu. Stavba byla dokončena v r. 1718 a následně v letech 1768-1770 významně rozšířena ve vrcholně barokním slohu. Naposledy přestavěna v letech 1935 a 1962.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Kuželov je nevelká obec v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji, asi 3 km jihozápadně od Velké nad Veličkou v horňácké oblasti Moravského Slovácka. Leží na severním svahu hlavního hřebene Bílých Karpat v nadmořské výšce 294 m n. m. a žije zde asi 410 obyvatel. Nejznámější zajímavostí Kuželova je větrný mlýn holandského typu stojící na kopci nad obcí, který byl postaven roku 1842 a byl v provozu do roku 1946. Od 70. let 20. století jej jako památku spravuje Technické muzeum v Brně. V obci se dále nachází barokní římskokatolický farní kostel Nejsvětější Trojice z počátku 18. století. Před vchodem stojí kamenný kříž z r. 1841.
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 5.7. 2019

historie

První písemná zmínka o Kuželově pochází z roku 1406. Kostel Nejsvětější Trojice s farou byl vybudován zásluhou knížete Antonína Floriána z Liechtensteinu (1656-1721). Stavba byla dokončena v roce 1718. Kostel vznikl jako součást procesu rekatolizace území, kde se značná část obyvatelstva hlásila protestantismu, resp. k víře evangelické. Nový kostel měl podobu větší kaple s překrásným oltářem a dvěma bočními výklenky. Nad oltářem byla na střeše