Moje místa 0
Barokní zvonice s kaplí sv. Rocha a sv. Rozálie vznikla v r. 1719. Stavba byla opravena v r. 1996 a na její jižní zdi vznikly sluneční hodiny. Poslední rekonstrukce proběhla v r. 2016. Současné sluneční hodiny jsou z r. 2017.
Pohled od jihu
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Jihomoravská vinařská obec Svatobořice-Mistřín ležící v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji vznikla v roce 1964 sloučením dvou dříve samostatných a stavebně souvisejících vsí Svatobořic a Mistřína. Obec je vzdálena asi 4 km jihozápadně od Kyjova. Žije v ní přibližně 3 500 obyvatel. Prochází jí silnice II/422 od Kyjova do Velkých Bílovic a dále do Lednice a Valtic. Svatobořice, které z obou částí leží severněji, se poprvé připomínají roku 1349. Místní kostel stojí v Mistříně, ve Svatobořicích, v Hlavní ulici, se nacházejí hospodářský dvůr s bývalým zámkem ze 17. stol. vzniklým z původní tvrze, socha sv. Floriána, kaplička a zvonice.
Jiří Špaček a Luděk Vláči (Zdroj: https://www.svatoborice-mistrin.cz a další), 13.7. 2019

historie

Svatobořická zvonice pochází z roku 1719 a je nejstarší zachovalou sakrální stavbou v obci. Jedná se o patrovou zděnou hranolovou barokní stavbu. Ve spodní části zvonice se nachází kaple sv. Rocha a sv. Rozálie. Oba tito světci jsou uctíváni jako ochránci proti moru. V roce 1996 byla zvonice opravována a tehdy byly na její jižní zdi vyhotoveny sluneční hodiny. Další rekonstrukce proběhla v roce 2016 a současně byl zbourán také sousední domek z

Luděk Vláči a Jiří Špaček (Zdroj: https://www.svatoborice-mistrin.cz, https://cs.wikipedia.org a další), 13.7. 2019