Muzeum Zdeňka Buriana (1905-1981), malíře pravěku a dobrodružné literatury, najdeme na náměstí ve Štramberku. Součástí budovy je i místní infocentrum.
Graficke pismenko Muzeum Zdeňka Buriana nalezneme ve Štramberku na náměstí nedaleko domu, kde jako dítě pobýval. Budova muzea slouží i jako zdejší infocentrum. Samotné muzeum bylo otevřeno v roce 2011, když nahradilo původní výstavní prostory v domě bývalých masných krámů u Dolní brány.
Zdeněk Burian se narodil 11. 2. 1905 v Kopřivnici a zemřel 1. 7. 1981 v Praze. Byl to český malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Proslul zejména svými obrazy z období pravěku, kdy spolupracoval s docentem Josefem Augustou. Jeho obrazy byly používány i ke školní výuce. Nejvýznamnějšími knižními ilustracemi byly asi Lovci mamutů či knihy Karla Maye.
Rozehnal Ivo -, 28.6. 2019