Moje místa 0
Původně gotický kostel sv. Jana Křtitele prvně doložený r. 1448 byl v letech 1764-1766 barokně přestavěn a rozšířen. V r. 1876 proběhla další přestavba, při níž byla zvýšena věž. Kostelní zvon pochází z r. 1776. Součástí areálu je hřbitov a fara.
kostel sv. Jana Křtitele
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Babice nad Svitavou jsou obec v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Leží asi 13 km severovýchodně od Brna, v Drahanské vrchovině na okraji Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Žije zde přibližně 1 300 obyvatel. Pro odlišení od řady dalších stejnojmenných lokalit používá obec přídomek podle blízké řeky, která však jí přímo neprotéká. Svitava teče údolím asi 2 km vzdušnou čarou západně od zastavěné části obce. Údolím, které tvoří zároveň západní hranici babického katastrálního území, vede i železniční trať 260 z České Třebové do Brna. Na ní je také nádraží Babice nad Svitavou, které je však vzdáleno od vlastní obce téměř 4 km chůze členitým terénem. ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 27.6. 2019

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1365. Babický kostel sv. Jana Křtitele je prvně doložen roku 1448. Některé prameny tento rok považují i za rok dokončení jeho výstavby. V letech 1764-1766 byl původní gotický kostel barokně přestavěn, přičemž bylo přistavěno nové kněžiště, sakristie, věž a vznikl i nový zděný kůr. Kostelní zvon ve věži pochází z roku 1776 a zhotovil jej olomoucký zvonař Wolfgang Straub. Při přestavbě kostela v roce

popis

Kostel je jednolodní orientovaná stavba s odsazeným presbytářem, s vestavěnou věží v průčelí a s půlkruhovým závěrem. Loď je prolomena dvěma půlkruhově zaklenutými okenními osami a jednou malou segmentově zaklenutou. Kněžiště má jednu okenní osu půlkruhově zaklenutou. Na jižní straně je přístavek sakristie prolomen pravoúhlým čtvercovým oknem. Věž představěná v průčelí tvoří rizalit, v němž je prolomen vchod v půlkruhovém výklenku. Druhé patro