Moje místa 0
O kapli sv. Antonína nejsou žádné prokazatelné informace. Kaplička na tomto místě je prvně doložena na mapě z r. 1829, kde se uvádí i místní název "Nad kaplí", což naznačuje její starší existenci. Zda se však jedná o současnou kapli nebo pouze o její předchůdkyni, není zřejmé.
kaple sv. Antonína
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Moravská obec Rudice se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras v okrese Blansko v Jihomoravském kraji nedaleko Macochy. Nejvýznamnější stavbou Rudice není, jak tomu bývá obvyklé, sakrální památka, ale větrný mlýn. Výraznější dominantou je také novodobá kaple sv. Barbory. Nedaleko stojí ještě malá kaplička sv. Antonína, která je ukryta na okraji lesa asi 400 m jižně od obce. V blízkém okolí stojí za navštívení zejména národní přírodní památka Rudické propadání, bývalý lom Seč nebo Hugova (Salmova) huť.

historie

O historii malé kaple stojící jižně od Rudice všechny zdroje zarytě mlčí. Jediný známý údaj o ní je její zasvěcení svatému Antonínovi. První doklad o kapličce na tomto místě pochází z císařského povinného otisku map stabilního katastru Moravy z roku 1829. Již na této mapě je uveden i místní název "Nad kaplí", což naznačuje její starší existenci. Zda se jedná o současnou kapli nebo pouze o její předchůdkyni, však není zřejmé. Současná stavba nese

Luděk Vláčil - zdroj: https://archivnimapy.cuzk.cz/uazk/pohledy/archiv.html a další, 20.6. 2019