Moje místa 0
Kaple sv. Ducha byla vybudována v roce 1891 v historizujícím slohu. Od roku 1958 je zapsána v seznamu kulturních památek ČR.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Kaple sv. Ducha z r. 1891 se nachází v prostoru archeologické lokality římského opevněného tábora při severním břehu nejzápadnější ze tří Novomlýnských nádrží na Dyji, tzv. Mušovské nádrže (též Vodní nádrž Nové Mlýny I nebo Horní nádrž), v těsné blízkosti silnice I/52, spojující Brno s Vídní. Tato lokalita patřila, do vybudování vodních nádrží v 80. letech 20. století, k dnes již zatopené obci Mušov. V současnosti je katastr Mušova připojen k obci Pasohlávky. Kaple stojí na křižovatce u parkoviště Aqualandu Moravia nedaleko Autokempu Merkur. Kolem kaple prochází naučná stezka Brána do Římské říše.
Luděk Vláčil - zdroj:https://pamatkovykatalog.cz/ a další, 3.6. 2019