Pozdně barokní kostel sv. Anny vznikl r. 1811 přestavbou starší kaple ze 17. stol. V r. 1818 byla přistavěna věž. Drobné úpravy proběhly ještě koncem 19. a 1. polovině 20. stol. V letech 1991-1992 došlo k výrazným úpravám interiéru.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Vinařská obec Pasohlávky, dříve zvaná německy Weißstätten, leží na severním břehu nejzápadnější ze tří Novomlýnských nádrží na Dyji, tzv. Mušovské nádrže (též Vodní nádrž Nové Mlýny I nebo Horní nádrž), asi 1,5 km od silnice I/52, spojující Brno s rakouskou hranicí u Mikulova. Železnice i síť značených turistických cest se jí vyhýbají. Obec je písemně prvně doložena r. 1276 a její obyvatelstvo bylo až do 2. světové války převážně německé národnosti. V současnosti má něco přes 700 obyvatel. Vybudováním vodních nádrží se její význam podstatně změnil, protože se stala vyhledávanou rekreační lokalitou s příslušnou infrastrukturou. Hlavní dominantou obce je ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 25.5. 2019

historie

Ves a pozdější obec je písemně prvně doložena v r. 1276. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. V místě současného kostela stávala v již v dobách třicetileté války kaple sv. Ducha, která byla r. 1675 nákladem Dietrichsteinů, majitelů panství Mikulov, barokně obnovena. Patrně v té době byla též nově zasvěcena sv. Anně. V r. 1811 byla zásadně přestavěna na pozdně barokní jednolodní kostel, k němuž byla r. 1818 přistavěna 32 m vysoká