zámek Kirchstetten

Neudorf bei Staatz
V r. 1723 získal starší opevněně sídlo ze 16. století císařský lékař Matthias von Suttner, který jej nechal podle plánů Josefa Emanuela Fischera von Erlach barokně přestavět. Po r. 1945 zůstal dlouho opuštěn a následně byl v r. 1975 vykraden. Před r. 1998 částečně opraven pro kulturní akce.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Kirchstetten je místní částí městyse Neudorf bei Staatz v okrese Mistelbach v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Hlavními dominantami a architektonickými památkami Kirchstettenu je římskokatolický filiální kostel sv. Ducha a barokní zámek. Zámecký areál bývá přístupný veřejnosti pouze v letních měsících v době konání koncertů vážné hudby. Jižně od kostela stojí ve výklenku v zámecké zdi socha sv. Jana Nepomuckého z 1. poloviny 18. století. Na toskánském pilíři u západního vchodu je postava sv. Jana z přelomu 18. a 19. století.

historie

Ves Kirchstetten se prvně uvádí v dokumentech z roku 1161. Již v 16. století zde stálo čtyřkřídlé opevněné šlechtické sídlo chráněné vodním příkopem a hradbou. V roce 1723 zámek získal lékař císaře Karla VI. (1685–1740) Matthias von Suttner, který jej nechal podle plánů Josefa Emanuela Fischera von Erlach (1693–1742) přestavět na trojkřídlé barokní sídlo. Komplex nového zámku ve tvaru písmene U doplňoval přilehlý hospodářský dvůr a rozsáhlý

Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kirchstetten_(zámek), http://www.neudorf.co.at/system/web/zusatzseite.aspx?m a další, 22.6. 2019