kostel sv. Ducha (Hl. Geist-Kirche)

Kirchstetten, Neudorf bei Staatz
Původně románský kostel z 13. století byl kolem r. 1400 rozšířen o gotické kněžiště a věž. Zvony pocházejí z 1. poloviny 16. století. V 18. století bohatě vybaven interiér. V kostele jsou vzácné barokní varhany z r. 1826 od Ignáce Reinolda, žáka Josefa Silberbauera ze Znojma.
kostel sv. Ducha v Kirchstettenu
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Kirchstetten je místní částí městyse Neudorf bei Staatz v okrese Mistelbach v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Hlavními dominantami a architektonickými památkami Kirchstettenu jsou zámek a římskokatolický filiální kostel sv. Ducha. Jižně od kostela stojí ve výklenku v zámecké zdi socha sv. Jana Nepomuckého z 1. poloviny 18. století. Na toskánském pilíři u západního vchodu je postava sv. Jana z přelomu 18. a 19. století. Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb.

historie

Nejstarší stavbou vsi Kirchstetten, která se prvně uvádí v dokumentech z roku 1161, je kostel sv. Ducha. Nejstarší částí kostela je románská loď pocházející ze 13. století. Kolem roku 1400 byla stavba rozšířena o gotické kněžiště a věž. V 16. století do věže zavěsili dva zvony: menší zvon byl ulit zřejmě v roce 1515 (podle Gottfrieda Grafa však údajně pochází z 12. století [slitina stříbro-bronz]), větší zvon nese dataci 1535 a nápis „Ave Maria

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.neudorf.co.at/system/web/zusatzseite.aspx? a další, 21.6. 2019