Renesanční opevněný zámek Wenzersdorf byl postaven v r. 1560 Jakubem Erasmem z Karnaseru a Andreasem Bauckingerem zřejmě na místě staršího sídla. Zámek byl obýván do r. 1919. Koncem 2. světové války byl poškozen a již nedošlo k jeho obnově. Zřícenina je v majetku šlechtického rodu Reussů.
Zřícenina Wenzersdorfského zámku
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Malá vesnička Wenzersdorf na říčce Zaya je místní částí obce Gnadendorf ležící v okrese Mistelbach v dolnorakouské oblasti Weinviertel (česky Vinná čtvrť). Nejvýznamnější stavbou vesnice je mohutná zřícenina stejnojmenného zámku Wenzersdorf, který zřejmě vznikl na místě staršího sídla. Zřícenina zámku a přilehlého dvora se nachází na západním okraji Wenzersdorfu u silnice do Gnadendorfu a nelze ji přehlédnout. Zřícenina je oplocena a není veřejnosti přístupná, ale lze si ji prohlédnout alespoň zvenku. V blízkosti zámku stojí farní kostel Zvěstování Panny Marie z 15. stol.

historie

V letech 1257 až 1279 daroval Albert von Karnabrunn majetek ve Wenzersdorfu klášteru Neuburg. Koncem 13. století se objevují páni z Wenzersdorfu. V roce 1309 majetek přechází na Hadmara von Sonnberger. V roce 1414 prodal Jörg der Stuchs von Trautmannsdorf ves Wenzersdorf spolu s Hagenbergem a Gnadendorfem rodině Lichtenštejnsko-Nikolsburgské. Již někdy v té době zde zřejmě stálo opevněné sídlo. Nový renesanční zámek měl být postaven v roce 1560

Luděk Vláčil - zdroj: http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at, http://www.gnadendorf.at a další, 31.12. 2019
    tvrz přestavěná na zámek
    Rakousko