Moje místa 0
Římskokatolický farní kostel svaté Barbory, jehož stavba byla dokončena v r. 1658 v pozdně renesančním slohu, nahradil původní gotický chrám zničený r. 1426 husity. Nynější kostel vznikl barokní přestavbou r. 1742. V roce1829 následovala ještě klasicistní úprava hlavního průčelí.
věž kostela
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská vinařská obec Pavlov leží na severovýchodním úpatí Pavlovských vrchů a na jižním břehu dolní Novomlýnské nádrže. Vápencový hřeben táhnoucí se k Mikulovu, který je dominantou jižní Moravy, dostal podle obce pojmenování Pavlovské vrchy a z jejího německého pojmenování Pollau vznikl běžný hovorový název Pálava, který užívá v názvu i zdejší chráněná krajinná oblast. Pavlov je archeologickou lokalitou evropského významu a v letech 2014-2016 zde byl vybudován architektonicky pozoruhodný Archeologický park Pavlov, který je z podstatné části umístěn pod zemí. Obec Pavlov, která má nyní necelých 600 obyvatel, je dostupná vedlejšími silnicemi, ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 30.5. 2019

historie

Již v 11. století zde stála slovanská osada doložená roku 1046 v majetku staroboleslavské kapituly. Počátkem 13. století byl nad ní založen hrad Děvičky, ves přešla do hradního majetku a roku 1334 se stala součástí mikulovského panství. Původně ve vsi stál gotický kostel, který v roce 1426 zničili husité. Jako náhrada za zničený chrám vznikl současný kostel svaté Barbory, jehož stavba byla dokončena v roce 1658 v pozdně renesančním slohu. Svou

popis

Kostel sv. Barbory je v jádru renesanční stavba s výraznou a typologicky cennou věží a po pozdně klasicistní přestavbě lodi tvoří dominantu návsi. Je to jednolodní, západně orientovaná stavba s pravoúhlým závěrem kněžiště, sakristií v prodloužené ose kněžiště a čtyřbokou věží nad sakristií. Průčelí je přístupné dvouramenným schodištěm a zábradlí je osazeno dekorativními vázami. Fasáda je členěna rýhovanou omítkou a na osu je prolomena pravoúhlým