Kostel sv. Oldřicha byl vybudován někdy v 1. polovině 13. století v románském slohu. Během 3. čtvrtiny 13. století byl goticky upraven a ve 2. polovině 17. století byla přistavěna věž. Další stavební úpravy proběhly v 19. a 20. století.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská vinařská obec Novosedly (německy Neusiedel) leží na pravém břehu Dyje nedaleko hranice s Rakouskem. Žije zde asi 1 200 obyvatel. Do 2. světové války v obci žilo téměř výhradně německé obyvatelstvo, které bylo po r. 1945 vysídleno. Současný český název byl zaveden r. 1921. Novosedly leží na silnici II/414 z Mikulova do Hrušovan nad Jevišovkou. Při jižním okraji obce se nachází místní železniční zastávka na trati 246 Břeclav-Mikulov-Hrušovany nad Jevišovkou-Znojmo. Kostel sv. Oldřicha stojí na návsi v centru obce. Jeho u nás ojedinělé zasvěcení souvisí patrně s tím, že sv. Oldřich, v 10. stol. biskup v Augsburgu, je vedle sv. Urbana ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 1.6. 2019

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1276. Z té doby pochází rovněž první zmínka o kostele sv. Oldřicha, který však byl vybudován již někdy v 1. polovině 13. století v románském slohu. V té době zde již zřejmě existovala i fara. Kostel tvořila plochostropá loď s apsidou. Během 3. čtvrtiny 13. století došlo ke zboření apsidy a vybudování a zaklenutí většího gotického kněžiště. Pravděpodobně v téže době byla také k jižní zdi lodi přistavěna

popis

Kostel sv. Oldřicha je jednolodní orientovaná stavba. Pozdně románskou obdélnou loď doplňuje gotické, polygonálně zakončené kněžiště. K jeho severní zdi přiléhá čtyřboká sakristie. V ose západního průčelí lodi stojí věž hranolového půdorysu. Přístup na kruchtu a věž je válcovým točitým schodištěm, stojícím u severní strany lodi. K jižní zdi lodi přiléhá obdélná kaple svatého Rocha, zakončená apsidou. Pod apsidou je prostor s kruhovým půdorysem,

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 1.6. 2019