K zásadní přestavbě původně gotického kostela došlo v letech 1929–1930. Starší kostel nahradila nová funkcionalistická stavba podle návrhu architekta Miloslava Kopřivy. Zachována zůstala pouze věž se schodištěm z 15. stol.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská obec při rakouské hranici, která má v současnosti necelých 700 obyvatel, užívá novodobý a umělý název Jevišovka až od r. 1950. Je sice doložena již od r. 1353 a žilo zde německé obyvatelstvo, které jí dalo název Fröllersdorf. V 16. století přijali Liechtensteinové na své panství několik set chorvatských rodin, které uprchly před tureckými vojsky. Chorvati v obci nakonec získali většinu přes 70% a nazývali ji Frielištof. Po vzniku Československa byl název počeštěn na Frélichov. Po 2. světové válce došlo k celkové výměně obyvatelstva. Německé obyvatelstvo bylo vysídleno do Rakouska a Německa a r. 1948 stejný osud potkal ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 23.5. 2019

historie

Ves vznikla kolonizací německým obyvatelstvem někdy na počátku 13. století. První písemná zmínka o Fröllersdorfu (Frélichov, dnes Jevišovka) pochází z roku 1353. Původní kostel svaté Kunhuty v Jevišovce byla malá, raně středověká jednolodní stavba. Před rokem 1487 byla k západnímu průčelí kostela přistavěna věž. Fara se v Jevišovce připomíná poprvé v roce 1510. V roce 1836 byl původní gotický kostel sv. Kunhuty renovován. K zásadní přestavbě

Luděk Vláčil a Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 23.5. 2019

popis

Kostel sv. Kunhuty je jednolodní stavba s lodí čtvercového půdorysu. Její východní strana je ukončena předsazeným obdélným kněžištěm, k němuž na jihu přiléhá sakristie. Na západní straně je k lodi připojen obdélný vstupní útvar se schodištěm na kůr. Loď má plochou střechu a železobetonový kazetový strop, který je nesen válcovými sloupy. Také kněžiště a sakristie mají plochostropé zastřešení. Okna kněžiště jsou kruhová, velká okna lodi pak

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 4.6. 2019