Pozdně barokní kostel sv. Rozálie s farou byl postaven ve třetí čtvrtině 18. stol. Autorem stavby byl nejspíše stavitel a architekt Jan Karel Hromádko. Kostel slouží římskokatolické církvi jako kostel farní. Fara je nyní využívána jako penzion.
kostel a fara
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská obec Horní Věstonice (německy zvaná Ober Wisternitz) leží v sousedství mnohem slavnějších Dolních Věstonic na jižním břehu prostřední Novomlýnské nádrže (Věstonické) a na severozápadním úpatí Pavlovských vrchů. Mezi vinařskými obcemi patří k těm menším, žije tu méně než 500 obyvatel. Prvně je písemně zmiňována r. 1414. Obcí prochází silnice II/420, po níž lze přijet z Hustopečí od dálnice D2 nebo opačně ze silnice I/52 za jižním okrajem hráze mezi horní (Mušovskou) a střední (Věstonickou) Novomlýnskou nádrží. Hlavní dominantou Horních Věstonic je pozdně barokní římskokatolický farní kostel sv. Rozálie stojící v centru obce. Ke kostelu se ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím různých internetových zdrojů), 26.5. 2019

historie

První známá písemná zmínka o vsi a pozdější obci pochází z roku 1414. Kostel sv. Rozálie byl postaven v rokokovém, tedy lépe řečeno v pozdně barokním, slohu. K dokončení stavby došlo patrně v roce 1769. Autorem projektu stavby byl nejspíše stavitel, architekt a zeměměřič Jan Karel Hromádko (1735-1805), rodák z Prostějova, který byl ve službách Dietrichsteinů na jejich mikulovském panství a postavil zde několik kostelů. Rod Dietrichsteinů byl

popis

Kostel je jednolodní stavbou se čtyřbokou věží v průčelí a půlkruhovým závěrem kněžiště. Na průčelí kostela je umístěn reliéf svaté Rozálie, po stranách pak dva výklenky, ve kterých jsou vyobrazeni sv. Roch a sv. Šebestián, kteří byli stejně jako sv. Rozálie uctíváni jako ochránci proti moru. Ve zvonicovém patře věže jsou dva zvony ze 17. století. Věž je završena dvakrát krouženou helmicí. Velká část vnitřního vybavení pochází z roku 1853. Z

Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím různých internetových zdrojů), 28.5. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)