Moje místa 0
Současný kostel sv. Jiljí byl založen v gotickém slohu někdy v 1. polovině 14. stol. snad na místě staršího chrámu. V pozdějších staletích byl několikrát upraven a rozšířen. Součástí církevního areálu je i barokní fara z 18. století.
kostel a fara
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská vinařská obec Dolní Dunajovice (německy Unter-Tannowitz) je doložena od r. 1183 a patří k těm větším v oblasti. V současnosti tu žije přes 1700 obyvatel. V minulosti tu bylo silné zastoupení německého obyvatelstva. Narodil se tu též Dr. Karl Renner (1870-1950), první rakouský kancléř po rozpadu Rakouska-Uherska a po 2. světové válce rakouský spolkový prezident. Dolní Dunajovice leží na jižním břehu horní Novomlýnské (Mušovské) nádrže. Jsou dostupné z hlavní silnice I/52, spojující Brno s rakouskou hranicí u Mikulova, a to odbočkou k západu za přejezdem přehradní hráze. Obec leží mimo železniční síť. Kostel sv. Jiljí se ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 28.5. 2019

historie

Podle falza ze 14. století Vilém z Kounic daroval roku 1173 patronát kostela v Dunajovicích klášteru dolnokounickému. I když se jedná o pozdější falzifikát, lze výše uvedený údaj považovat za věrohodný. První prokazatelná zmínka o dunajovickém kostele má pocházet z roku 1276, kdy musel odvádět desátek ženskému klášteru v Kounicích. Současný chrám byl založen v gotickém slohu v 1. polovině 14. století a k nejstarším dochovaným částem patří

popis

Kostel je jednolodní stavba s odsazeným kněžištěm, k němuž na východní straně přiléhá sakristie obdélníkového půdorysu a na jihu hranolová kaple. Boční zdi lodi jsou opatřeny odstupňovanými opěrnými pilíři. V hladkých fasádách jsou prolomena velmi nízká okna. Zvonici zapojenou do západního průčelí člení nárožní pilastry. Hlavní vstup do kostela je v ose západního průčelí, boční v podélných zdech přístavby. Kněžiště a sakristie jsou zaklenuty

Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 7.6. 2019