Římskokatolický klasicistní farní kostel sv. Jana Nepomuckého byl vybudován v letech 1770-1781. Ve 20. století rozšířen kůr. Ve věži je zvon ulitý brněnským zvonařem C.K. roku 1745. Součástí církevního areálu je i fara
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská vinařská obec Brod nad Dyjí užívá svůj nynější název od r. 1950. Do 2. světové války zde totiž žilo téměř výhradně německé obyvatelstvo, obec se nazývala Guldenfurt, počeštěně Kolenfurt, a obyvatelé si stále udržovali nářečí ze země původu většiny rodů, tj. z Bavorska, které sem přišly v 16. století. Obec leží na pravém břehu Dyje těsně před jejím ústím do horní Novomlýnské nádrže (Mušovské) a nyní má asi 530 obyvatel. Je dostupná po vedlejších silnicích ze silnice II/414 od obce Novosedly nebo ze silnice I/52 přes Dolní Dunajovice, příp. z Pasohlávek na opačném břehu vodní nádrže. Obec leží mimo železniční síť. Je proslulá jako nejteplejší místo ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 27.5. 2019

historie

Ves a pozdější obec je prvně písemně doložena v roce 1353. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Současný klasicistní kostel sv. Jana Nepomuckého byl vybudován v letech 1770-1781. Rok dokončení stavby 1781 je vyznačen na kostelní věži. Je možné, že současná stavba vznikla na místě staršího kostela nebo jeho přestavbou. Může tomu nasvědčovat starší dřevěné barokní zábradlí v interiéru a kostelní zvon z roku 1745. Ve 20. století

popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je jednolodní stavba obdélného půdorysu s odsazeným segmentově ukončeným kněžištěm, k jehož severní zdi přiléhá čtyřboká sakristie. Z průčelí vystupuje nízkým rizalitem hranolová věž. Fasády člení hluboké vpadlé výplně, v nichž jsou prolomena okna se segmentovým záklenkem. Vnitřní zařízení je vesměs klasicistní z doby vzniku kostela. V interiéru je starší dřevěné barokní zábradlí neznámého původu a ve věži visí zvon s

Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek a Umělecké památky Moravy a Slezska, Díl 1. A-I, Bohumil Samek, Academia 1994), 30.5. 2019