Sousoší (tzv. Pietu), zachycující Pannu Marii Bolestnou držící v klíně mrtvého Ježíše Krista sejmutého z kříže, nechali zhotovit roku 1898 manželé Krátcí z Klopotovic ku cti a chvále Panny Marie.
Pieta u Klopotovic
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Klopotovické kamenné sousoší Piety není příliš známé, stojí totiž u rozcestí v podstatě nikam nevedoucích polních cest nedaleko hřbitova a nelze je ani zahlédnout ze silnice. Přestože je sousoší ukryto před zraky širší veřejnosti, je dobře udržované.

popis

Sousoší (tzv. Pieta) stojící na velkém podstavci zachycuje Pannu Marii Bolestnou držící v klíně mrtvého Ježíše Krista sejmutého z kříže. Na boční stěně podstavce je z jedné strany text „Matko milá bolestivá nedej v kříži ochabnouti, ani v hoři utonouti Matko boží bolestná.“ a na druhé je napsáno „K prosbě Matky dej mi Pane, u hrobu když noha stane dojít palmy vítězství.“ Zadní stěna podstavce nese nápis „Ku cti a chvále Panny Marie věnovali na