Původně klášter premonstrátek z 12.st. V druhé pol. 14.st. gotická přestavba. Vypálen husity, r.1434 však již opraven. Poč. 16. st. klášter opuštěn, r.1537 opraven, ale pak i nadále pustnul. R. 1703 dovršil zkázu požár a klášter zůstal zříceninou.
Rosa coeli - Dolní Kounice
pohled ze severozápadního křídla zámku
2003 ©Pavel Zany Komárek
Graficke pismenko Město Dolní Kounice se nachází pětadvacet kilometrů jihozápadně od Brna v údolí řeky Jihlavy. Ve městě je možno nalézt mnoho památek vypovídajících o jeho bohaté historii. Jedná se hlavně o romantickou zříceninu kláštera Rosa coeli, židovskou synagogu a hřbitov, několik kostelů a kaplí a historické měšťanské.

historie

Počátky kláštera spadají do 2. poloviny 12. století. Vilém z Kounic zahájil stavbu kláštera v r. 1181 a do nově zbudovaného kláštera byly v roce 1183 uvedeny premonstrátky z kláštera v Louňovicích. Klášter byl pojmenován Rosa coeli – Nebeská růže a je nejstarším ženským klášterem na Moravě. Z dochovaných pozůstatků románského zdiva obsažených v severním a západním křídle dnešní křížové chodby je možné usoudit, že kostel byl s největší

Život jeptišek
    Jeptišky vstupovaly do klášera s tím, že již nikdy neměly vijít ven. Vcházely bočním vchodem, který je dnes již zazděný a jejich pohyb po areálu byl omezen. Čas trávily modlitbami, kterým věnovaly 7- 8 hodin denně. Bydlely samostaně v malých celách, které byly umístěny v budově vedle kláštera. Cely byly velmi chladné. Budovu s klášterem spojovala úzká chodba. V celém klášteře nebyla zasklená okna a topilo se puze v jediné společné místnosti.

Luděk Vláčil - čerpáno z výkladu průvodce, 9.5. 2015